2010. április 20., kedd

Szilvalekvárral töltött csokoládés muffin


Ez a létező legegyszerűbben elkészíthető muffin, csak egy gyors összekeverés, és már mehet is a sütőbe. Ha gyorsan kell valami finomság és nincs időm új recepttel pepecselni, mindig ezt a muffint választom. A lekvár miatt csak muffinpapírban érdemes sütni, mert anélkül odaéghet a sütőhöz.
A mostani adag is igen kapós volt, mire lefényképeztem, már csak ez a pár darab árválkodott a tányéron...

Hozzávalók
  • 3 bögre liszt
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/3 bögre kakaópor (cukrozatlan, jó minőségű)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 és 1/4 bögre porcukor (most kristálycukorból csináltam, mert ez volt épp otthon, de így egy kicsit "kiültek" a cukorszemcsék a muffin tetején, szóval jobb a porcukor)
  • 1,5 bögre tej
  • 12, 5 dkg vaj
  • 2 egész tojás
  • 12,5 dkg magas kakaótartalmú csokoládé
  • szilvalekvár

Elkészítés
  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  • A lisztben elvegyítjük a szódabikarbónát. Hozzáadjuk a porcukrot, a kakaóport, a fahéjat és az apróra vágott csokoládét, és összekavarjuk.
  • Kissé megolvasztjuk a vajat, egy külön tálban pedig felverjük a két tojást, de csak annyira, hogy homogén legyen. A tojáshoz hozzáöntjök a tejet és a vajat, és összekeverjük.
  • A tejes-tojásos-vajas elegyet a száraz hozzávalókhoz öntjük, és egy lapáttal óvatosan, finoman összedolgozzuk. Ne kevergessük, mert akkor a tészta ragacsossá válik, és a muffinok kemények lesznek. (A túl sokáig tartó, felesleges keveréstől túl sűrűvé válik a tészta.)
  • A muffinsütőt papírformákkal kibéleljük, majd minden mélyedésbe kb. 1 evőkanálnyi masszát teszünk. A massza tetejére teszünk kb. 1-1 kiskanálnyi lekvárt. (Én házi fahéjas szilvalekvárt használtam, jól illett a fahéjas kakaós tésztához, de szoktam sárgabarck lekvárral is készíteni, így Sacher-jellegű lesz a végeredmény, de ekkor elhagyom a fahéjat a tésztából.)
  • Minden mélyedésbe a lekvár tetejére szedek egy újabb adag tésztát (kb. fél evőkanálnyit), és úgy oszlatom el, hogy betakarja a lekvárt, ezzel gyakorlatilag "megtöltve" a muffinokat.
  • A sütőbe toljuk, és kb. 180 fokon 10-15 percig sütjük.
Ebből az adagból kb. 3x12 darab lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése